Dynamo Närpes / 05.10.2022

Hållbarhetsveckan bjöd på ett digert program

Hållbarhetsveckan bjöd på ett digert program

 

Fredrik Hanstén och de andra projektcheferna, Tomas Knuts och Göran Östberg, för Circular Insight & transition – CIT deltog aktivt i hållbarhetsveckan som ordnades 26.9-2.10. Allt från hållbarhetspris till föreläsningar och event bjöd årets upplaga av Hållbarhetsveckan på. Projektcheferna kan konstatera att jobbet kring hållbarhet är viktigt för våra företag i Österbotten.

Den officiella öppningen genomfördes på Malakta i Malax och ett av de sista programmen ordnades på höstmarknaden i Kristinestad, där det delades ut pris åt ett företag inom hållbar turism. Priset gick till Café Tinka i Tjöck som har gjort ett stort hållbarhetsarbete de två senaste åren. Företaget är också ett av de fem företag i Kristinestad som är certifierade av Visit Finland i deras Sustainable Tourism Finland-program. I Jakobstadsregionen delade man också för första gången ut priser för hållbarhetsarbete. Priserna delades ut till både företag, kommun och en person som gjort mycket för hållbarhet.

Projektcheferna för CIT menar att hållbarhet ligger i tiden just nu och vi behöver komma ifrån slit-och-släng-samhället, eftersom vi har kommit längre både när det gäller teknik och kunskap som är tillgängliga för oss. Man borde sträva till att jobba mera mot det cirkulära för att spara på jordens resurser. Energi och energibesparingar nämndes på ett flertal program under hållbarhetsveckan. I dagsläget är det ett faktum att vi redan på många håll har brist på energi och priserna har nått nya höjder när det gäller el, olja, och gas på grund av rådande omständigheter i världen. Detta ger oss en klar signal, vi har byggt upp allt kring det förgångna och nu ges vi alla chanser att ändra till mera gröna alternativ!

Projektcheferna fick lära sig en hel del under Hållbarhetsveckans digra program - och en intressant jämförelse som föreläsaren Isabelle McAllister nämnde var att: ”vi människor kan jämföras med en dinosaurie som väger 30 ton, så mycket avtryck och resurser använder vi under ett levnadsår”. berättar Fredrik. Isabelle McAllister bjöd på många insikter och kreativt tänkande under seminariet: ”Vi växlar upp hållbarhetsarbetet!” som ordnades i Jakobstadsregionen.

På båda ”Time for Change” evenemangen som ordnades av projektet Circular Insight & Transition låg fokus på kommunikation och motivering. Peter Höckert höll den svenska- och Marica Lassus den finska föreläsningen. Det som tydligt framkom var att vi kommit långt ifrån att leva i balans med de resurser som är tänkta att ska räcka ett helt år. Vi kan alla söka på webben på den grafiska bilden om ”Country Overshoot days 2022” för att se vårt nuvarande avtryck. Där ser vi att i Finland har vi förbrukat alla våra resurser redan i slutet av mars år 2022. Det borde vara en bra väckarklocka för oss alla. En hel del görs redan i samhället och insikten samt ansvaret har ökat betydligt, men vi måste ta grundproblemen på allvar för att få hållbara ändringar. Detta nämndes också åt eleverna på Yrkesakademin runt om i Österbotten under deras egen Hållbarhetsdag. Där var projektcheferna från CIT projektet inbjudna som föreläsare och fick ett flertal frågor från intresserade elever. Det var fint att se hur mångfaldigt man på YA satsar på hållbarhet med den bredd och kompetens som redan finns bland lärare och elever berättar Fredrik.

Projektcheferna för Circular Insight & Transition projektet är mycket nöjda med hållbarhetsveckan, det väcktes många nya tankar och fördes intressanta diskussioner under veckan bland både företagare och åhörare. De kan lugnt konstatera att deras arbete fortgår och behovet fortsatt är stort att fortsätta på den omställning vi är på. Projektcheferna tackar alla organisatörer, föreläsare och företagare som deltog i Hållbarhetsveckan!

CIT