Dynamo Närpes / 23.09.2024

Jobbutbud och livsstil som drivkraft - säkerhet & trygghet är nycklarna

 Jobbutbud och livsstil som drivkraft - säkerhet & trygghet är nycklarna

Sommaren 2024 utförde Future Place Leadership inom ramen för KNK Business Region en specifik mätning för livskraft och attraktionskraft för KNK-regionen. 

Talent City Index-rapporten för Sydösterbotten är en fördjupning som visualiserar och analyserar  regionens attraktionskraft och benägenheter att locka och behålla talanger från andra städer. Vårt mål inom projektet var att identifiera styrkor och brister i städernas strategi för att attrahera och behålla talang. Sydösterbottens städer presterade relativt blygsamt i TCIs rankingar, medan den ekonomiska regionen som helhet uppnådde en imponerande placering. 

Sett till drivkrafter och hinder för flytt, framträder en komplex bild av vad som motiverar respektive avskräcker olika yrkesgrupper. Jobbutbud och livsstil är framstående drivkrafter, särskilt bland IT, bygg och servicepersonal, medan ingenjörer betonar jobbutbudet starkare än övriga grupper. Närvårdare sticker ut allra mest genom att värdera jobbutbudet som en viktig drivkraft, medan de samtidigt upplever en potentiell separation från sina nära och kära som ett hinder (33%). För IT/datavetenskapliga professionella är jobbutbudet (38%) en viktig drivkraft, medan ekonomiska skäl uppges både som drivkraft (41%) och som en barriär (36%).

Resultatet pekar på att det inte finns en "one size fits all"-lösning i arbetet med att attrahera och behålla talanger inom olika områden. Det här är en viktig påminnelse för hela Österbotten. Analysen indikerar att det är av stor vikt att beakta de olika preferenserna och hindren hos olika yrkesgrupper när man utformar strategier för arbetskraftsmobilitet och rekrytering.Det är dessa preferenser och behov vi inom KNK Business Region skall försöka hitta strategier för att möta upp. Rapporten lyfter givetvis jobb och karriärmöjligheter men även hur regionen betonar livskvalitet i form av trygghet, familjevänlighet och hållbarhet samt behov av det regionen redan gemensamt arbetar för: en förbättrad infrastruktur och kollektivtrafik. TCI-analysen ger också en bild av att regionen redan nu presterar bra i hållbarhetsfrågor vilket stärker attraktionskraften på många plan samt att det behövs en stärkt kompetens sett till kulturell och social utveckling i bygderna. 

Sydösterbotten presterar även bra när det gäller trygghet, en egenskap som både de som är intresserade av regionen och respondenter generellt söker. Detta är en stark fördel som Sydösterbotten och dess städer bör marknadsföra extra, särskilt eftersom många av de potentiella invånarna har barn och prioriterar säkerhet.

Samtidigt står Sydösterbotten inför några utmaningar: vi prioriteras oftast inte i de olika rankingarna -  Jobbrelaterade och ekonomiska incitament är ofta hinder för potentiella invånare, vilket kan påverka regionens attraktionskraft negativt. För att locka fler invånare skulle det krävas förbättrade jobb- och karriärmöjligheter. Denna kombination av en stark säkerhetsprofil och behovet av bättre arbetsmöjligheter är avgörande för att öka Sydösterbottens attraktivitet som bostadsort. Dessa möjligheter och hinder är något som KNK-projektet vill hitta samhälleliga lösningar på. Sett till att regionen gemensamt presterar högt i rankningar visar också att det regionala arbetet ger en stark bild av möjligheter för framtiden.