Lagstiftningen om lönesubvention har uppdaterats för att förenkla systemet och för att öka företagens användning av subventionen. Lagen träder i kraft den 1 juli 2023.
Genom att öka användningen av lönesubvention i företag vill regeringen öka stödets effekter och därigenom höja sysselsättningsgraden.
Det reformerade systemet för lönesubvention erbjuder fler möjligheter både för arbetsgivare och för arbetssökande. Det blir lättare att använda stödet i och med att ansökningsförfarandet förenklas och utbetalningen försnabbas. Lönesubventionsreformen är en att många åtgärder som regeringen vidtagit för att främja sysselsättningen.
Lönesubvention begränsas i framtiden tydligare till att främja sysselsättningen av arbetstagare med funktionshinder eller arbetslösa arbetssökande i ofördelaktig ställning på arbetsmarknaden.
Den lönesubvention som beviljas på grund av brister i yrkeskompetensen förenhetligas till 50 procent av lönekostnaderna. Det lönesubventionsbelopp som beviljas för en arbetstagare med funktionshinder kommer att vara 70 procent av lönekostnaderna. Lönebikostnader eller semesterpenning som arbetsgivaren ska betala kan inte i fortsättningen täckas med lönesubvention.