Jan-Ove Nyberg har nu varit bokhandlare i över ett halvt år, och Hanna Niemi-Korpi träffar honom inom ramarna för projektet Ostrobothnian Business Transfers för att höra om hans erfarenheter av ägarskifte och den nya vardagen som företagare och bokhandlare i Närpes.
Nyberg tog över bokhandeln i början av december, mitt i julruschen, vilket inte gav honom mycket tid att reflektera över förändringen. ”Det var full fart varje dag och bara att köra på med det jag hade lärt mig om bokhandeln innan ägarskiftet,” säger Jan-Ove. När januari kom, fick han lite mera tid att tänka på hur han ville att bokhandeln skulle se ut och fungera. Han ville göra bokhandeln mer logisk och lättare att navigera för både honom själv och kunderna. Att lyssna på kundernas önskemål och tankar är viktigt och något han gärna tar i beaktande när han planerar sin verksamhet.
Efter att Jan-Ove tog över bokhandeln har han hunnit genomföra en del förändringar. Bland annat har han investerat i nya hyllor och strukturerat om butiken. Mitt i bokhandeln finns nu ett mysigt vardagsrum med soffa och fåtöljer där kunderna kan slå sig ner en stund. En ny kaffemaskin har också införskaffats, vilket har blivit mycket uppskattat av kunderna.
Förutom förändringarna i inredningen har han utökat sortimentet med nya gåvoartiklar som muggar, babyfiltar, termosar och mycket mera. Efter önskemål från yngre kunder har han även tagit in böcker på engelska, vilket har lett till en egen hylla med engelskspråkiga böcker. Att göra förändringar kostar och de förändringar och investeringar han gjort har styrts av vilka ekonomiska möjligheter som har funnits och vad han tror kan ge resultat längre fram.
Jan-Ove berättar att hans tidigare erfarenheter inom sjukvården har varit till stor nytta. ”Att kunna ta ett problem i taget och knyta upp en knut åt gången har varit en stor hjälp,” säger han. Detta metodiska sätt att se på och ta sig an utmaningar har gjort övergången till företagare smidigare än han trodde.
På frågan om det har skett någon tillväxt i företaget, svarar Jan-Ove att det är för tidigt att säga. Bokhandelns intäkter är säsongsbaserade, och det kommer ta minst ett år, kanske flera, innan han kan se den verkliga effekten och om det skett tillväxt i företaget. Mycket av inkomsterna har återinvesterats i bokhandeln för att förnya och förbättra den.
Trots att Jan-Ove fortfarande har svårt att identifiera sig som en bokhandlare och företagare, är hans drivkraft att hålla bokhandeln i Närpes levande. ”Bokhandeln är mer än bara en butik, den är ett eget väsen,” säger han.
En av anledningarna till att Jan-Ove vågade satsa på bokhandeln i Närpes var dess unika karaktär. ”Den har ett stort utbud och liknar ingen annan bokhandel jag besökt. Den sticker ut,” berättar han. Närpes har också en företagsamhet som gör staden unik.
För dem som funderar på att bli egenföretagare har Jan-Ove några råd. ”Man måste verkligen vilja och vara säker på sitt beslut. Att vara egenföretagare är en livsstil – man måste gå in helhjärtat. Att göra research och ta reda på så mycket som möjligt är också bra. Och framför allt så rekommenderar Jan-Ove att man tar hjälp av ett utvecklingsbolag. För det finns hjälp att få och det är gratis och en resurs för samhället menar han. Man får hjälp under hela ägarskiftesprocessen. Till ett utvecklingsbolag kan man vända sig med låg tröskel och med alla frågor som rör ett ägarskifte berättar han.
Jan-Ove är ett inspirerande exempel på hur man med beslutsamhet, vilja och målmedvetenhet kan lyckas som företagare. Hans vision och anpassningsförmåga har redan gjort så att bokhandeln i Närpes får leva vidare och utvecklas.
Text: Sofia Lindegård