Dynamo Närpes / 09.03.2022

Rasmus Hautala på workshop med Närpes Grönsaker

Genom projektet CIT Circular Insight & Transition kan vi hjälpa företag att bli mera hållbara. Det kan betyda bland annat hjälp att komma i gång med hållbarhetsresan, rådgivning under hållbarhetsresan, plan och analys. När Rasmus hjälper ett företag, så måste det vara enligt ett modellexempel som kan kopieras och implementeras på andra företag i samma bransch. Inom projektet kan man inte understöda enskilda företag, men alla kan få hjälp och rådgivning via projektet.

I februari höll Andelslaget Närpes Grönsaker en workshop för att fortsätta sin hållbarhetsresa. Till workshopen hade de bjudit in Rasmus för att fungera som hållbarhetsrådgivare, inspiratör och bollplank. Närpes Grönsaker har redan påbörjat sin hållbarhetsresa och har gjort flera förändringar för att bli ett mera hållbart bolag. För Närpes Grönsaker är det viktigt att utveckla sin verksamhet för att svara mot framtida krav och förväntningar inom hållbarhet. Syftet med workshopen var att identifiera hur de olika omvärldsfaktorerna påverkar Närpes Grönsaker när det kommer till hållbarhet. Genom sin hållbarhetsresa kan Närpes Grönsaker bidra till en hållbar utveckling och svara mot marknaden och omgivningens förväntningar samt stärka sin konkurrenskraft.

Under workshopen berättade Rasmus om hållbarhet och cirkulärekonomi. Han presenterade bland annat 11 steg mot ett hållbart företagande och 5 skäl till att företag bör beräkna sin klimatpåverkan. Under workshopen diskuterades det också kring hur Närpes Grönsaker kan jobba vidare med sin hållbarhet. Rasmus redogjorde också för FN:s Agenda 2030 och dess 17 mål för hållbar utveckling. Syftet med Agenda 2030 är att skapa en hållbar utveckling såväl när det gäller ekonomin, människors välfärd som miljön. Dessutom finns det totalt 169 delmål.

Under workshopen påbörjade Närpes Grönsaker arbetet med att identifiera vilka av de 17 delmålen som är av störst betydelse för bolaget. Nästa steg blir att göra detaljanalys där man prioriterar de utvalda huvudmålen samt deras delmål enligt vilken relevans de har för Närpes Grönsakers verksamhet. I projektet har man tagit fram digitala verktyg för att genomföra denna analys.

Vill du också göra som Närpes Grönsaker och jobba för ett hållbart företag? Då kan du kontakta Rasmus. Vi kan stå till tjänst med rådgivning för att komma i gång och under hållbarhetsresan. Rasmus kan också hjälpa dig med plan och analys under hållbarhetsresan.

Rasmus Hautala

rasmus.hautala [at] dynamonarpes.fi

+358 40 152 0929