Rasmus är utbildad biokemist och arbetade i början av sin karriär som läkemedelsutvecklare. Under många år jobbade Rasmus också med försäljning och marknadsföring av laboratorieutrustning med hela världen som arbetsfält och resdagarna var många. Den fasta punkten i livet har alltid varit sommarstugan i Sideby och med tiden började Rasmus och hans fru överväga att flytta från Åbo till Österbotten. Rasmus berättar att det var många praktiska saker som föll på plats och via bekanta fick han höra att Dynamo Närpes sökte en projektledare. Rasmus blev en del av Team Dynamo och började jobba med projektet CERM – Näringslivets färdplan för cirkulär ekonomi i Österbotten. I projektet har Rasmus, tillsammans med Göran Östberg och Tomas Knuts, tagit fram en färdplan och aktionsplan för regionen. Syftet med färdplanen är att regionen skall utvecklas mot ett hållbart samhälle och ha ett näringsliv vars verksamhet bygger på den cirkulära ekonomins principer om koldioxidsnålhet och resurseffektivitet. Rasmus berättar att det känns betydelsefullt att ha fått vara med och skapa något som företag har konkret nytta av. (Läs mera om CERM-projektet här).
I dag arbetar Rasmus med projektet CIT Circular Insight & Transition som är ett fortsättningsprojekt från CERM. 50 % jobbar Rasmus för Kristinestads Näringslivscentral. Rasmus berättar att många företag i Österbotten har läst färdplanen och att flera företag har påbörjat arbetet med att bli mera hållbara. Projektledarna för CIT blir också kontaktade av företag som vill diskutera hållbarhet och som är intresserade av att påbörja sin resa mot hållbarhet.
Målsättning med CIT är dels att fortsätta implementeringen av den färdplan och aktionsplan för Österbotten som CERM-projektet tagit fram under åren 2019–2021. Österbotten har goda förutsättningar att utvecklas till ett hållbart samhälle med ett näringsliv vars verksamhet bygger på den cirkulära ekonomins principer om koldioxidsnålhet och resurseffektivitet. Den gröna återhämtningen är mycket central för näringslivet efter Covid-19, och klimatutmaningarna fortsätter utan hänsyn till coronakrisen. Därför bör dessa båda hanteras parallellt för att vi ska kunna skapa ett resilient Österbotten menar Rasmus. (Läs mera om CIT-projektet här).
Just nu sysslar Rasmus bland annat med frågor gällande vindkraft och energin som kommer från vindkraften. Rasmus berättar att det finns mycket vindkraft i regionen och ställvis produceras en massa vindenergi som vi inte kommer kunna använda. Vad skall vi göra med den, lagra den eller konvertera den till vätgas? Om vi konverterar den, kan vi i så fall använda den till växthus? Vad skall vi göra när torven tar slut och finns det tillräckligt med flis för att hålla växthusen varma?
En frågeställning som också är viktig i projektet är hur man kunde göra den tunga trafiken mera hållbar. Rasmus säger att i detta fall finns det inga lätta lösningar. Rasmus har också en rådgivande roll när man i Kristinestad planerar en biogasanläggning.
Pengar och lönsamhet är alltid aktuellt också inom detta projekt, finns det grön transition måste det också finnas gröna pengar. För att göra hållbara förändringar skall det också finnas en kostnadsbesparing, prisnytta eller nytta för marknadsföringen berättar Rasmus.
När man inom projektet hjälper ett företag, så måste det vara enligt ett modellexempel som kan kopieras och implementeras på andra företag i samma bransch. Inom projektet kan man inte understöda enskilda företag, men alla kan få hjälp och rådgivning via projektet. Som exempel tar Rasmus en restaurang. Om man från projektet hjälper en restaurang med hållbarhetsresan så måste det arbetet gå att kopiera och implementera på andra restauranger.
På sin lediga tid befinner sig Rasmus gärna på sommarstugan i Sideby. Rasmus njuter av att hugga ved vid stugan och kallar det skämtsamt för sin hobby. Att hugga ved blev en avkopplande aktivitet, en motsats till det hektiska livet när han jobbade över hela världen, och ännu i dag fungerar det som avkoppling för Rasmus. Han befinner sig också gärna i skogen, på jakt eller med att plocka svamp tillsammans med dottern. Att sjunga i kör hör också till Rasmus intressen.
Detta kan Rasmus hjälpa dig med om ditt företag vill bli mera hållbart!
- Rådgivning för att komma i gång med hållbarhetsresan
- Rådgivning under hållbarhetsresan
- Plan och analys, vad kan ni göra i ert företag
Rasmus uppmanar dig som är företagare att våga ta kontakt! Våga fråga!
Rasmus Hautala
+358 40 152 0929
rasmus.hautala [at] dynamonarpes.fi