Tarina omistajanvaihdoksesta: Ab Napra-Rehab Oy
Eräänä aurinkoisena syyspäivänä suuntaamme Ab Napra-Rehab Oy:n luo haastattelemaan David ja William Strömbäckiä. Saamme iloisen ja lämpimän vastaanoton koko yritykseltä. Iloisena yllätyksenä myös seurakoira Svante on paikalla.
Yrityksen tarina ja omistajanvaihdosprosessin alku
Naprapaatin ammatissa toiminut David oivalsi 1990-luvun alussa, että tukisukille olisi kysyntää. Hän alkoi siksi ammattinsa harjoittamisen ohella maahantuoda ja myydä tukituotteita yrityksensä Napra-Rehabin kautta. David on tehnyt töitä yrityksessä koko työuransa ajan, mutta viimeiset 15 vuotta hän on keskittynyt maahantuontiin ja myyntiin.
David om koko Hän on jo 15 vuoden ajan toiminut kokopäivätoimisena yrittäjänä.
Davidin pojalle Williamille suunnitelmat yrittäjäksi ryhtymisestä selkenivät opiskeluaikana. Suoritettuaan opinnot valmiiksi William työskenteli yrityksessä noin kahden vuoden ajan, jolloin onnistuttiin muun muassa kehittämään tuotejärjestelmää ja logistiikkaa. Sen jälkeen William piti taukoa Napra-Rehabista ja kokeili työskentelyä muilla aloilla.
David alkoi vähitellen huomata, että yhtiötä pitäisi kehittää ja tunsi siksi, että apuvoimia kaivattaisiin. Hän rupesi harkitsemaan yrityksen myyntiä ja sai pian hyvän tarjouksen kiinnostuneelta ostajalta. Tässä vaiheessa David sai puhelun pojaltaan, joka oli puolestaan tahollaan alkanut pohtia, pitäisikö heidän vielä harkita yritysasiaa uudemman kerran. William oli nyt tullut siihen tulokseen, että hän halusi ostaa osuuden yrityksestä – ja niin siinä kävikin.
Onnistunut omistajanvaihdos – miltä tilanne näyttää tänä päivänä?
Nykyään William työskentelee yrityksessä kokopäivätoimisesti ja David kolmena päivänä viikossa. Työtehtävät jaetaan niin, että David työskentelee aiemmissa tehtävissään markkinointi- ja myyntistrategioiden parissa, kun taas William on teknisen koulutuksen saanut visionääri, joka keksii uusia ideoita ja kehittää muun muassa tuotevalikoimaa. William on tyytyväinen, että valitsi yrittäjyyden.
- Työni on monipuolista ja luovaa. Pidän siitä, että saan painaa töitä ja hallinnoida tekemisiäni itse, sanoo William.
David nauraa ja selittää, että William on vitamiiniruiske, jota yritys tarvitsee päästäkseen eteenpäin ja että hän itse toimii käsijarruna. William on samaa mieltä ja lisää, että yhteistyö sujuu hienosti.
- Pitää paikkansa, kun toinen meistä aloittaa lauseen, toinen päättää sen, he toteavat yhdessä.
Yritys panostaa hyvään asiakaspalveluun ja sen henkilökunta palveleekin sujuvasti sekä ruotsiksi, suomeksi että englanniksi. Noin 99 prosenttia tuotteista myydään Pohjanmaan ulkopuolelle, joten kielitaito on tärkeä asia. Nykyään yritykseen on palkattu myös kaksi työntekijää: Tiina Lappalainen ja Nina Svens.
Tulevaisuudennäkymät
William Strömbäck näkee myös yrityksen tulevaisuuden valoisana. Heillä on hallussaan kaikki ainekset, joita yritys tarvitsee menestyäkseen vastaisuudessakin. William on yrittäjä, joka ajattelee jatkuvasti kehitystä ja eteenpäin menemistä. William on hiljattain lanseerannut uuden verkkokaupan Napran rinnalle. Sen nimi on Arctic Caveman, ja sen valikoimasta löytyy Euroopasta maahantuotuja laadukkaita kokkiveitsiä ja keittiötarvikkeita. William ja David ovat tiivis tiimi, jonka yhteistyö toimii, eikä ole epäilystäkään, etteikö heidän yrittäjyytensä jatkuisi vielä pitkälle tulevaisuuteen.
3 vinkkiä muille omistajanvaihdosta toteuttaville yrittäjille
David neuvoo muita samassa tilanteessa olevia yrittäjiä varaamaan kunnolla aikaa ja aloittamaan omistajanvaihdoksen hyvissä ajoin. Kannattaa myös harkita ammattilaisten puoleen kääntymistä prosessia käynnistettäessä.
- Yksi alusta asti mukana olleista on Dynamo Närpesin yritysneuvoja Stefan Malm. Hän antoi meille tarpeellista tietoa ja tukea, sanoo David Strömbäck.
Tässä Williamin ja Davidin parhaat neuvot pähkinänkuoressa muille yrityksille, jotka pohtivat omistajanvaihdosta:
- Aloita omistajanvaihdoksen suunnitteleminen ajoissa – se vie paljon enemmän aikaa kuin kuvittelisi
- Keskustelkaa avoimesti keskenänne
- Ottakaa ammattineuvojat avuksi prosessissa
Teksti: Caroline Norrdahl-Siekkinen
Valokuvat: Emma Buss